Elder Erfgoedprojecten

Elder Erfgoedprojecten

Onderweg met Erfgoed, Natuur en Landschap


Sporen in de Tijd: een project op en rond het Mijnwerkerspad

ProjectenGeplaatst door Lien Urmel 12 jun, 2013 21:48

Het Mijnwerkerspad: een bijzonder spoor door de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. Een verdwenen spoorweg die verder leeft als fiets- en wandelpad, als ijzeren weg door het geheugen. Een verbinding tussen erfgoed en recreatie. Tussen oude mijnwerkers en elektrische fietsen. Op het snijvlak van natuur en duurzame mobiliteit. Een rode draad tussen Zottegem, Zwalm, Brakel, Flobecq, Ellezelles en Ronse.

Geschiedenis van het Mijnwerkerspad

Het Mijnwerkerspad is een wandel- en fietspad dat werd ingericht op de oude spoorwegbedding van spoorlijn 82. Deze lijn werd in 1880 aangelegd om de werkloze bevolking uit de streek tussen Zottegem en Brakel naar de mijnen in de Borinage te kunnen brengen. Duizenden mannen uit de streek namen elke dag de boemeltrein tot Ronse, waar ze overstapten op een andere trein die hen via Leuze en Blaton naar de mijnen bracht.

De koollagen in de streek van de Borinage waren slechts 80 cm dik en de ontginning bleek midden 20 ste eeuw niet meer rendabel te zijn. Niet lang na de sluiting van de mijnen in de werd in 1963 ook de spoorlijn afgeschaft.

In 1978 werd de vroegere spoorwegbedding tussen Zottegem en Opbrakel ingericht als ‘recreatieve wegenis en sindsdien wordt het ‘Mijnwerkerspad’ veelvuldig gebruikt door fietsers en wandelaars. Ook Tussen Ronse en Ellezelles werd een deel van de oude spoorlijn ingericht als wandel- en fietspad. Te Ellezelles is er een splitsing waar een andere afgeschafte spoorlijn verder gaat naar Flobecq centrum.

Het project Sporen in de Tijd

50 jaar na de laatste trein op de lijn tussen Zottegem en Ronse trekt Trage Wegen vzw een nieuw project op gang : Sporen in de Tijd.

Met een erfgoedonderzoek en een reizende tentoonstelling willen we het Mijnwerkerspad in de kijker zetten en de trage weggebruikers bewust maken van de geschiedenis van het pad.

Duurzaamheid staat centraal in alle activiteiten en in de opzet van de tentoonstelling.

Het project slaat bruggen tussen Vlaanderen en Wallonië : Het traject loopt over 4 Vlaamse en 2 Waalse gemeenten. Activiteiten richten zich naar Vlaamse en Waalse deelnemers en de reizende tentoonstelling houdt in de gemeenten aan beide kanten van de taalgrens halt.

Tegelijk wil het project ook een pleidooi zijn voor de verbinding van twee stukken wandel- en fietspad (Zottegem-Opbrakel en Ellezelles-Ronse) en een goede bewegwijzering. Momenteel is een stuk oude spoorwegbedding in Flobecq in privé eigendom en niet begaanbaar.

Agenda

2013

· Onderzoek naar erfgoed, natuur en landschap langs het pad

· Verzamelen van mondelinge getuigenissen

· 4-daagse staptocht naar de Borinage

· Oktober : Dag van de Trage Weg : toonmoment Sporen in de Tijd

· Gedicht van plattelandsdichter Johan De Boose

2014

· April : Opening tentoonstelling in Zottegem

· Mei : tentoonstelling en activiteiten in Zwalm

· Juni : tentoonstelling en activiteiten in Brakel

· Juli : tentoonstelling en activiteiten in Flobecq

· Augustus : tentoonstelling en activiteiten in Ellezelles

· September tot half oktober : tentoonstelling en activiteiten in Ronse

Partners

- Trage Wegen vzw

- Milieufront Omer Wattez

- V.A.A.K. vzw

Met dank aan

- Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen

- Toerisme Vlaamse Ardennen

- De deelnemende gemeenten

- AMSAB

- ETWIE

- Leader Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling

  • Reacties(0)//www.elder.be/#post2